Sól himalajska różowa i kłodawska – wybierz to co najlepsze

Nie szukaj już więcej! Tutaj zamówisz sól kłodawską niejodowaną.
Sól to substancja konieczna do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie własności ma niejodowana sól kłodawska oraz różowa sól himalajska? Czemu należy ich używać w kuchni?
Cechy soli himalajskiej
Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która doskonale wzbogaca smak potraw. Choć nadużywanie soli może mieć negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozważne dawki (do 6 g na dobę) są niezbędne dla właściwego działania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas wszak w sód, tj. w pierwiastek odpowiadający za utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze pokładów szacowanych na 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie wiele cennych pierwiastków i minerałów, takich jak selen, cynk czy żelazo, a zarazem jest pozbawiony chorobotwórczych zanieczyszczeń i komponentów, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska świetnie uwydatnia smak dań i jest do kupienia zarówno w postaci dużych, jak i niewielkich kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – źródło cynku, magnezu i wapnia
Sól kłodawska natomiast to substancja o dużym stopniu czystości – zawiera ok. 97% chlorku sodu i stanowi kapitalny dodatek do naszych kiszonek. Jest m.in. kopalnią magnezu, żelaza czy wapnia, czyli składników niezbędnych do zachowania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, dzięki czemu nie zatraca swoich własności i jest bez problemu absorbowana przez organizm. Sól kłodawska jest powszechnie stosowana nie tylko w branży gastronomicznej, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.
Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]