Źródło witamin i minerałów – sok z buraków i kiszonej kapusty

Kup sok z kiszonej kapusty na https://superbutelki.pl/pl/c/Soki/118.

Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znowu powróciły do menu Polaków. Do kapusty i buraków dołączają też inne, przedtem mniej lubiane owoce oraz warzywa. Kiedy mówimy o zdrowotnych zaletach fermentowanej żywności nie sposób nie wspomnieć także o napojach takich jak kombucza, maślanka albo rozmaitego typu zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Szczególnie te ostatnie są godne uwagi – pomagają łatwo i szybko wprowadzić do naszego organizmu substancje niezbędne dla jego właściwego działania.

Sok z kiszonych buraków i kapusty – co w nich odnajdziemy?

Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie multum związków mających zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Najistotniejszym składnikiem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za przebieg fermentacji. Sok z buraków, kapusty czy inny kiszonek to też doskonałe źródło witamin. Warte uwagi jest w szczególności duże stężenie witaminy C – już 150 ml tego napoju dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto też pić ze względu na zawartość witamin z grupy B, witaminy E i K oraz znaczne stężenie soli mineralnych.

Sok z kiszonych buraków – dlaczego należy go pić?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z powodu zawartości bakterii kwasu mlekowego dobroczynnie oddziałuje na pracę jelit oraz naszą odporność. Na dodatek liczne witaminy usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają symptomy szkorbutu, depresji i cukrzycy, jak również pomagają radzić sobie z przemęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki winny ponadto sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, jak przykładowo niestrawność lub wrzody żołądka. Działają one także osłonowo w czasie terapii antybiotykami i wzmagają apetyt.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]