Nie jesz kiszonej kapusty? Szkoda, bo to samo zdrowie!

Chcesz zamówić kapustę kwaszoną? Sprawdź https://artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.

Jedyny w swoim rodzaju smak białej kapusty kwaszonej jest ważną częścią środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona składnikiem wielu dań i przeciętny Polak bardzo często kładzie ją na swoim stole. I popieramy to, ponieważ kwaszona kapusta to niezwykle zdrowa żywność.

Liczne składniki odżywcze i witamina C – co znajdziesz w kiszonej kapuście?

Kapusta kwaszona, bądź kiszona, jako że tych określeń używa się zamiennie, to jeden z tych produktów spożywczych odkrytych w wyniku szukania przez człowieka sposobu na kilkumiesięczne przechowywanie pożywienia. W rezultacie poddania działaniu fermentacji mlekowej, drobniutko poszatkowane liście białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez długi czas. Kiedyś konsumowanie kapusty kiszonej umożliwiało uzupełnienie niezbędne witaminy czy składniki odżywcze, których zdobycie w chłodne miesiące było znacznie trudniejsze aniżeli obecnie. A należy zaakcentować, że w kwaszonej kapuście jest mnóstwo substancji, które są niezbędne dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To świetne źródło witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, witaminy A, jak również witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz posiadającej m.in. właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe. W produkcie tym znajdują się też inne kluczowe dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (jak B1, B6, B12). Prócz tego, kapusta kiszona to źródło między innymi probiotyków, wapnia i potasu. Jednocześnie to żywność o niewielkiej wartości kalorycznej, w związku z tym poleca się jej konsumpcję osobom myślących o odchudzaniu się.

W jakich posiłkach znajdziemy kwaszoną kapustę?

Kapusta kiszona na naszych stołach spotykamy zarówno jako główny element potraw, jak i w dodatkach do nich. Nieprzetworzoną na ogół je się ją w formie surówki z cebulką lub marchwią, która pasuje do dań z ryb i kartofli, a czasem na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To także składnik, który wyśmienicie komponuje się z grzybami oraz mięsem, stąd używa się jej w farszu do łazanek, pasztecików i pierogów. Rzecz jasna, bez kiszonej kapusty nie zaistniałyby tradycyjne polskie dania – góralskiej kwaśnicy, bigosu albo kapuśniaka.

Zasadniczo każdy kucharz posiada własny przepis na kiszoną kapustę, aczkolwiek w dzisiejszych czasach raczej rzadko przygotowuje się ją w domu, bo nie ma już konieczności magazynowania produktów spożywczych na zimę. Kapustę kiszoną w małych oraz większych woreczkach bez trudu nabyć można w dowolnym sklepie osiedlowym, a nawet można zamówić ją online. Wytwórcy mają w swoim asortymencie też kapustę kiszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]