Nie tylko na świąteczny stół – o barszczu białym i żurku
Ostatnio rzadko już zjadamy dwudaniowe obiady. Z powodu stałego braku czasu, co generuje pragnienie natychmiastowego nasycenia się, chętnie porzucamy myśl o zupie, wybierając posiłki, które kiedyś podawane były najczęściej jako to drugie danie. Jednakże tradycyjne polskie zupy, jak przykładowo barszcz biały i żurek, będą nam towarzyszyć jeszcze przez wiele lat. Nawet jeśli osobiście gotujemy je już tylko okazjonalnie, to nieprzerwanie są one stałą pozycją w menu lokalów oraz restauracji z polską kuchnią, a także są tradycyjnie serwowane podczas obiadów wielkanocnych czy bożonarodzeniowych.
Barszcz biały to nie żurek – podstawowe różnice
Kiedy zapyta się Polaka o zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to błyskawicznie przytoczy on albo żurek albo barszcz biały. Multum osób nawet nie wie, iż to dwa odrębne potrawy, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem zwyczajowo barszcz biały przyrządza się z zakwasu mąki pszennej, natomiast żurek – z zakwasu na mące żytniej. Ale to nie wszystko, co dzieli te zupy, jakkolwiek warto wyraźnie zaznaczyć, iż nie ma jednego kanonicznego przepisu na żurek i kolejnego na barszcz biały. Kuchnia jest przecież sztuką, a każda potrawa odzwierciedla osobiste preferencje oraz umiejętności kucharza. Co jednak da się wymienić to fakt, iż do barszczu białego zazwyczaj wkłada się więcej włoszczyzny i grzybów. Zabiela się go również tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu mącznego można użyć sok z ogórków kiszonych albo z kapusty kiszonej. Tymczasem z żurkiem sprawa jest bardziej zagmatwana, ponieważ w ramach tej rodziny zup wymienia się 3 typy:
– kwaśny, zawiesisty żur gotowany najczęściej z pokaźną ilością ząbków czosnku, także na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kawałkami ziemniaków;
– lekki, nie za gęsty żurek, zabielany hojnie śmietaną i przyprawiany dużą ilością majeranku, serwuje się go najczęściej z jajkiem oraz chlebem;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się na zakwasie żytnim bądź chlebowym.
Baza na żurek i barszcz biały? Przygotować na własną rękę czy kupić?
Przyrządzanie zakwasu na wyliczone powyżej zupy jest łatwe, chociaż nie zawsze pierwsze podejście uwieńczona jest sukcesem. W sieci przeczytać można mnóstwo instrukcji, jak zrobić zakwas, które warto wypróbować. Stosując jednak domowy zakwas należy przewidzieć gotowanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Wobec tego, jeśli chrapka np. na barszcz biały najdzie was bez ostrzeżenia, zalecamy sięgnąć po gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, wystarczających na ugotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych online, jak i tradycyjnych, bez przeszkód znajdziemy zakwasy z mąki żytniej i pszennej, na bazie których ugotujemy smakowity barszcz biały i tradycyjny żurek śląski czy też staropolski.
Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]