Zupa i dodatek do przekąsek w jednym – o barszczu czerwonym

Jeśli szukasz ekologicznego barszczu z buraków kiszonych, koniecznie wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.
To nieprawda, iż barszcz czerwony to potrawa tylko na święta, którą spożywamy na ogół podczas Wigilii lub większych rodzinnych zabaw. W domach, w których zwyczaj jedzenia dwudaniowych obiadów nadal się utrzymuje, barszcz czerwony cyklicznie pojawia się na stołach nie tylko w formie zupy, lecz też jako uzupełnienie do innych potraw.
Barszcz czerwony – pasuje do krokietów z grzybowym farszem i do kiełbasy
Wydaje się, że barszcz czerwony to niezbyt trudna do przyrządzenia zupa z buraków, która sama w sobie nie jest bardzo sycącym daniem. Jednak właśnie jego trochę słodki, a przy tym kwaśny aromat sprawia, że rewelacyjnie dopełnia się on z odmiennymi smakami. Lubianych “wkładek” do barszczu czerwonego jest wiele – jedni zalewają nim pierogi z mięsem, grzybami bądź kapustą, pozostali wolą w nim jajo, kiełbasę oraz ziemniaki. Barszcz czerwony to doskonała strawa obiadowa, lecz też wyśmienita przekąska bądź kolacja na ciepło – wrząca szklanka tej zupy idealnie podkreśli smak bułeczki drożdżowej z kapuścianym nadzieniem lub chrupiącego krokiecika z grzybami.
Należy zaakcentować, że barszcz czerwonyjest zupą niskokaloryczną, jeżeli nie jest zabielony śmietaną. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, ponieważ zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę C, mangan, kwas foliowy, a także dużo żelaza, przez co rekomenduje się go osobom cierpiącym na anemię. Tymczasem z uwagi na to, że podstawą tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a przy tym nieraz je się ją z dodatkami zawierającymi znaczne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby, u których rozwinęła się cukrzyca.
Barszcz czerwony smakuje najlepiej z dodatkiem zakwasu z kiszonych buraków!
Nie ma uniwersalnej receptury na barszcz czerwony – każdy kucharz używa własnych ulubionych dodatków i odmiennie przyprawia to danie. Jedni uwielbiają barszcz na ostro z dużą ilością pieprzu, drudzy wsypują do niego łyżeczkę cukru, żeby uwydatnić naturalną słodkość buraka. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, jeżeli przygotuje się go na zakwasie. Zupa z dodatkiem zakwasu z kwaszonych buraków ma silniejszy, kwaśny smak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a jednocześnie dostarcza organizmowi więcej niezbędnych witamin i minerałów. Taki zakwas z kwaszonych buraków można naturalnie przygotować osobiście, jednak okres fermentacji – zależnie od panujących w domu warunków – trwa co najmniej 7 dni. Jeżeli jednak raptownie dopadnie cię ochota na tę zupę, wcale nie musisz na nią czekać – po prostu kup zakwas na barszcz czerwony w butelce w markecie albo online.
Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]